5 tipov na rozvoj fantázie pri hre s detskou kuchynkou

Detské kuchynky na hranie ponúkajú priestor pre nekonečné príležitosti hrania sa, čo z nich robí skvelý tip na darčeky. Navyše hranie s kuchynkou predstavuje veľa kognitívnych výhod -  kuchynské úlohy a hry. Tieto príležitosti na budovanie zručností môžete rozšíriť, keď sa s vašim batoľaťom bude rozvíjať každou hrou. Pokračujte v čítaní zábavných nápadov na fantáziu, ktoré pomôžu vášmu drobcovi rozvíjať jeho tvorivé myslenie, rozprávanie, zdieľanie a sociálne zručnosti.

1. Abecedná polievka
Pripravte si chutný hrniec abecednej polievky, ktorý vám pomôže s rozpoznávaním písmen a zvukmi! Precvičte si so svojím malým kuchárom vypisovanie všetkých 26 písmen na papier. Potom písmená vystrihnite a vhoďte ich do hrnca na ich predstieranom sporáku. Nechajte batoľa uvariť abecednú polievku! Keď je hotové, dajte im naservírovať misky s polievkou.

Požiadajte ich, aby našli v polievke konkrétne písmeno. Hneď ako ho nájdu, požiadajte ich, aby vám písmeno opakovali a pomenovali niečo v ich kuchynke na hranie (alebo na ihrisku), ktoré začína rovnakým písmenom.

Vyzvite ich v schopnostiach kritického myslenia tým, že ich necháte vytvárať aj slová na dané písmeno! Vytvorte duplikáty listov, aby ste mali viac práce. Vyberte spoločné písmená a vytvorte slová alebo dokonca frázy, ako napríklad „Choďte sa hrať“ a „Bavte sa“. Môžete ich tiež požiadať, aby vyhláskovali meno ich miláčika, vaše priezvisko, meno a ďalšie!

2. Kuchárska ŠOU 
Vytvorte mini kuchársku šou, ktorú organizuje váš malý kuchár! Doprajte im päť až desať minút, kým si pripravia svoje obľúbené jedlo a vymyslia, ako vám ich majú predstaviť. Keď budú pripravení, urobte im video, kde znovu vytvára svoje  jedlo a hovorí Vám postup za každým krokom, aby ste to zvládli aj vy! Pokračujte v hre a pripravujte epizódy kuchárskej šou, ktoré budete pozerať s rodinou a priateľmi.

Vytvorte epizódu kuchárskej šou s hosťami, ako sú súrodenci a vzory pre detoi -napríklad ocko, či babka! Podporujte rozvoj sociálnych zručností tým, že svojmu šéfkuchárovi dáte niekoho, s kým sa môže porozprávať a sprevádzať jeho procesom počas natáčania.

3. Kopírujeme skutočného kuchára 
Od skutočnej kuchyne s dospelými po vlastný kútik s kuchynkou je vykonávanie základných kuchynských úloh skvelým spôsobom, ako sa váš drobček naučiť nové zručnosti a zabaviť ich. Nechajte svojho malého kuchára sledovať, ako si v kuchyni pripravujete skutočné jedlo. Potom znovu pripravte jedlo v ich kuchynskom priestore. Spoločne si pripomeňte tieto kroky, aby ste pripravili to isté jedlo. 

Pripomínajte svojmu drobcovi postupné kroky - napríklad ako pri varení miešate hrniec, nasekáte zeleninu a plní ďalšie kuchynské úlohy, aby sa cítili pripravené na svoju vlastnú prípravu jedál pre mackov a ostatné hračky!

4. Pizzeria
Použite papierové taniere a farbiace potreby na nakreslenie akejkoľvek pizze, o ktorej môžu snívať! Vezmite svojho malého výrobcu pizze do kuchyne a objednajte si u neho pizzu. Sledujte, ako ich fantázia divoko rastie, keď dochucujú pizzu z akýchkoľvek surovín, ktoré by im chutili, a prilákajú ich tak k srdcu. Akonáhle je pizza hotová, vložte ju do ich rúry na varenie. Keď je to pripravené, nechajte aby vám ju doručili napríklad do obývačky. 

5. Jedlo na oslavu 
V detskej kuchynke môžu vznikať aj skutočné jedlá. Najskôr si premyslite nejakú tematickú príležitosť - napríklad narodeninovú párty, večierok či slávnostná večera pre mamku či ocinka. Poskytnite dieťaťu, aby pracovalo v svojej kuchynke so skutočným jedlom a surovinami. Dohodnite sa na menu - či už pripravíte spoločne šalát alebo sladký koláč. Potom nechajte dieťaťu priestor na to, aké kuchynské náčinie bude potrebovať a spoločne pripravte dohodnuté jedlo. Samozrejme mu pomáhajte pri krokoch receptu - ale čo môže urobiť dieťa samo, nech to urobí! Dobrú chuť!