Deti potrebujú viac času na hranie, než hranie sa s technológiou

Žijeme v dobe technológií. Je ťažké ísť pár minút bez toho, aby sme sa pozreli do nášho telefónu alebo tabletu, aby sme skontrolovali náš e-mail alebo bezcieľne prechádzali sociálnymi médiami.

Ako rodičia sme príkladom pre naše deti. Častejšie teda začnú napodobňovať naše činy, najmä pokiaľ ide o čas strávený na obrazovke. Čas obrazovky je akýkoľvek čas strávený pred obrazovkou, či už sú to televízory, počítače, tablety alebo telefóny. Prirodzene, čím viac času na obrazovku váš drobec má, tým menej času na hranie má. Je dôležité nezabudnúť, že deti by mali mať každý deň aspoň jednu hodinu fyzickej aktivity.

Môžu sa dokonca vyskytnúť negatívne vedľajšie účinky, ktoré korelujú s príliš veľkým časom používania. Psychológ Dr. Aric Sigman diskutoval o tom, ako môže predĺžený čas strávený na obrazovke skutočne spôsobiť trvalé poškodenie vyvíjajúcich sa mozgov detí. Rodičia tradične podporujú koncentráciu, komunikáciu a učenie. Ale so zvýšeným časom na obrazovke sú tieto schopnosti sťažené.

Ak chcete pomôcť maximalizovať mozgovú silu vášho dieťaťa, je nevyhnutné, aby ste mu pomohli rozvíjať dobré návyky! Patrí sem nastavenie obmedzení času na obrazovke a podpora fyzickej aktivity.

Potrebujete nejaké nápady, ako začať podporovať čas na hranie namiesto času na obrazovke? Tu sú niektoré z našich obľúbených rodinných produktov Step2.

Hrajte sa s nimi
Jedným z najlepších spôsobov, ako dosiahnuť, aby boli deti aktívne, je niečo s nimi robiť. Ak chcete, aby trávili čas vonku, choďte s nimi von a podporujte zdravé návyky. Hrajte sa s nimi na ihrisku alebo choďte na prechádzku! Žijete v regióne, kde je príliš zima, aby ste boli vonku? Zvážte použitie niektorých svojich obľúbených hračiek v interiéri, takže vždy existujú pozitívne alternatívne možnosti trávenia času. Keď vaše malé dieťa uvidí hrať mamu alebo otca, bude mať väčšiu motiváciu odtrhnúť sa od obrazovky a pridať sa k vám.

Nuda, nemusí byť vždy nudná 
Nudiť sa nemusí byť nutne zlá vec. Nuda môže byť často dokonalým riešením, pokiaľ ide o podporu kreatívnej hry. Keď vaše dieťa nechá vymyslieť aktivity bez obrazovky, budete ohromení jeho nápadmi. Hľadanie rôznych spôsobov zábavy povzbudzuje vaše dieťa, aby dosiahlo úroveň hry, ktorá je vzdelávacia aj zábavná.

Ponechajte si nejaké staré hračky
Aj keď neporiadok nie je dobrým nápadom, niekedy môže pomôcť pri propagácii hry. Deti sa často môžu znovu hrať s hračkami, o ktorých ste si mysleli, že už prerástli. Ak máte v okolí predmety, ktoré podporujú nápadité hranie, podporuje to rôzne možnosti hrania. Ak nie sú k dispozícii žiadne predmety na hranie, ako si myslíme, že sa budú hrať deti? Keď teda nabudúce premyslíte čistenie ich predtým milovaných hier alebo si zahráte kuchyňu, porozmýšľajte, ako môžu tieto hračky pomôcť pri hraní.

Stačí si povedať NIE 
Aj keď to nemusí byť vždy ideálne, nebojte sa povedať NIE! To neznamená, že musíte úplne opustiť technológiu, ale je dôležité naučiť svoje deti o dôležitosti umiernenosti. Nedovoľte im, aby sa pokúsili vyjednávať, keď chcú získať viac času na obrazovke. Postavte sa na pevnú zem a rýchlo si zvyknú hľadať ďalšie spôsoby, ako tráviť čas.

Choďte príkladom
Je zrejmé, že naše deti napodobňujú to, čo robíme. Takže ak v živote vidia dospelých pomocou obrazoviek, je pravdepodobné, že urobia to isté. Ak chcete, aby vaše dieťa prijalo myšlienku odloženia obrazovky, je dôležité ísť príkladom. 

Ak máte pochybnosti, nezabudnite, že čím menej času na obrazovku deti majú, tým lepšie. Zníženie času stráveného pred elektronickými zariadeniami znamená viac času stráveného skúmaním a budovaním vzťahov s ľuďmi okolo nich!